Blog Ga terug naar het overzicht
16 December 2015

Een gouden moment!

http://samenleesbijbel.nl/uploads/2015/12/Naamloos.png

Weet je nog…? Vorig jaar toen we de kerstkaarten voor de buren en mensen uit de straat aan het maken waren? We waren aan de slag met stempels en vooral veel verf. Dochter-lief zei ineens uit het niets “hoe kan het dat er twee “godden” zijn?”

Ik stond even met mijn mond vol tanden. Dochter-lief vroeg zich af hoe het nou zat, Jezus werd geboren, maar God was er toch al…

De vraag en het gesprekje dat volgde zal ik nooit vergeten, het was even zo mooi en gaf ruimte om samen iets belangrijks te delen.

Een rukwind van de Geest

Een gouden moment! Zo’n moment dat je kind een opmerking maakt, een vraag stelt en je ineens een mooi gesprekje hebt over geloofszaken, iets deelt wat er toe doet. Zo’n moment dat er ineens en spontaan is. Zo’n moment van onbevangen openheid en je ervaart dat God heel dichtbij is. Ter Horst zegt “Het is of een rukwind van de Geest plotseling de nevelen wegblaast… nu moet het gebeuren, dit is het moment om de woorden te spreken…”*. Voor ons als opvoeders in geloof is het de kunst om gevoelig te zijn voor die momenten. We kunnen ze niet creëren, maar misschien wel omstandigheden bedenken waarin ze sneller ontstaan. Zie je die mogelijkheden al liggen tijdens de komende feestdagen?

  • Versier jullie huis met sterren. Sterren waar je een dankpunt voor 2015 op schrijft.
  • Lees in de Samenleesbijbel bij Lucas 2 over het versieren van een speciale kerstbal. Kom al knutselend in gesprek en stel bijvoorbeeld een vraag als “Hoe zou het zijn om een broer te hebben als Jezus?”.
  • Maak buiten een vuur en prik knakworsten en marsmallows op een stok. Kijk samen naar de sterren en mijmer eens over Abraham.
  • Speel mee met de kinderen als je de verkleedkist hebt gevuld met een Jozef-mantel en Maria-cape en je het wiegje hebt gevuld met stro.

Wees alert

Maak bewust tijd om samen met je kinderen iets te ondernemen, maar… wees alert! Misschien komt dat ene gouden moment, waarop “een rukwind van de Geest” ineens iets moois laat ontstaan, wel uit een heel andere en onverwachte hoek. Mis ‘m niet en onthoud het gouden moment, zodat je volgend jaar kunt zeggen “weet je nog…”

*Uit: Wijs me de weg, dr. W. Ter Horst

Annasjouk Nijhof werkt bij Timotheüs als coördinator en docent van de trainingen. Timotheüs focust op geloofsopvoeding in kerk en gezin. Annajsouk: ‘Het is mijn verlangen om de volgende generatie vertrouwd te maken met wie Jezus voor hen wil zijn. In mijn werk komen mijn onderwijs- en pedagogische achtergrond samen met mijn christen-zijn. Ik vind het een voorrecht om gezinnen en gemeenten te helpen bij geloofsopvoeding.’  Annasjouk is getrouwd en heeft twee zoons. 

Timotheus

Wil je reageren op deze blog? Stuur dan een mail naar annasjouk.nijhof@opwekking.nl.